İş

İstanbul Eğitim ve Araştırma Sorumlusu Hemşire’den CİMER’e ‘mobbing’ Uygulaması

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli bir hemşire, çalışma koşullarında yaşadıkları haksızlıklar ve aksilikler nedeniyle meslektaşları adına Cumhurbaşkanlığı İrtibat Merkezi’ne (CİMER) başvurdu.

Hastanede çalışan bir hemşire CİMER’e yaptığı başvuruda maruz kaldıkları baskıları ve yanlış uygulamaları anlatarak sorunlarının çözülmesini istedi. Bilim Sıhhat Haber Ajansı’nın (BSHA) edindiği bilgiye göre şikayet belgesinde yer alan hemşire; “İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hemşirelere yapılan ciddi mobbingi size yazıyorum. Öncelikle meslektaşlarımın çoğu bu mobbing ve tehdit konuşmaları nedeniyle size yazamıyor ve durumu düzeltecek muhatap göremedikleri için çözüme ulaşamıyorlar. Uygulanan mobbing doğası gereği çok sert söylem ve uygulamaları içermektedir”. Hastanede yapılan bir toplantıyla ilgili bilgileri paylaşan hemşire CİMER’e başvurarak, “Mesleğimizi küçük düşürmek yetmez, bu insanlık dışı uygulamaları kabul etmiyoruz ve gerekli çözümün sağlanması için ivedi olarak yönetici kadronun düzenleyici uygulamaları yapmasını talep ediyoruz.”

Başhekim BSHA’ya Konuştu

Başhekim Doç. Mehmet Toptaş, CİMER’in başvurusunda yer alan mobbing iddialarının asılsız olduğunu, nöbetçi yatan hemşirelerin hasta bakımını aksattığı gerekçesiyle tutanak tutulduğunu doğruladı. Mobbing değil, rutin bir iş” dedi.

“Hemşireler dinlenemez, dinlenenler hakkında tutanak tutulacak”

Hemşirenin CİMER’e yaptığı isimsiz şikayette, korku iklimi nedeniyle isimsiz başvuru yapıldığının altı çizildi. Başvuruda şu detaylar yer aldı: “Sorumlu Hemşireler ve Koordinatör Hemşirelerin 17/05/2023 tarihli düzenlediği toplantının telaffuzlarından bazılarını sizlere aktarmak istiyorum; hemşireler dinlenemiyor, dinlenen hemşire görüldüğü anda rapor alınacak ve en az 2 olması gereken hemşire sayısını “sürünsünler” diye bire indireceğiz. Bir diğer çarpıcı telaffuz ise şu şekildedir; Asistan doktorlar dinlenirken hemşirelerin dinlenmemesinin nedeni üzerine; Tıpkı doktorlar gibi 6 yıl okusalar, onlar da dinleselerdi mesleğimizi aşağılayan çok sözler ve alınan sert kararlar var. Özellikle son zamanlarda gece vardiyasında görevli amirlere verilen talimatla tüm klinikler saat başı denetlenmekte ve görevin yetki alanına girerek çalışma alanımıza ve misyonumuza müdahale etmektedir. Bu talimata uymayan görevli hemşireleri tehdit edici sözlerle görevden almaları konusunda uyarırlar. Son yıllarda defalarca dile getirmemize ve hemşire sayımızın yeterli olmasına rağmen hiçbir etik desteği olmayan tek hemşire nöbeti ısrarı 21. yüzyıldır. Yataklı kliniklerin şartlar gereği hep en az 2 şekilde düzenlenmesi gerektiği söylendi ama biz hep tehditkar bir şekilde yerlerini değiştiriyoruz, daha kötü çalışma kuralları olan bir yere veriyoruz. Kesinlikle hiçbir klinikte Tek Hemşire Görevi insani ve yasal değildir. Sahadaki hemşire sayısını sınırlayarak, ‘birkaç hemşire daha verimlidir, sıfır kusur, sıfır şikayet’ inancıyla çok zor koşullarda çalışmamıza izin vererek, deyim yerindeyse bizi hizaya sokmaya çalıştılar. Mesleğimizi küçük düşürmek yetmez ve bu insanlık dışı uygulamaları kabul etmiyorum, icra ekibinin gerekli analizleri yapması için düzenleyici başvuruları yapabilmesi veya gerekli süreçlerin tarafınızca yürütülmesi için acilen sizinle iletişime geçiyorum. ve çalışma arkadaşlarımın herhangi bir olumsuz durum yaşamaması.”

“Mobbing Değil, Rutin İşleme”

İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Toptaş, BSHA’nın konuyla ilgili sorularını yanıtladı. Hastanede hemşirelere mobbing uygulandığı iddialarını kabul etmeyen Başhekim Toptaş, hemşirenin CİMER başvurusunun şu anda kendilerine iletilmediğini belirterek, hastanede çalışan hemşirelerin son dönemde tutanak tuttukları bilgisini paylaştı. görevi aksattıkları ve nöbette yattıkları gerekçesiyle işlem başlattı. Başhekim Mehmet Toptaş, “Hastanemizde görev yapan hemşirelerin mesai saatlerinde uyudukları tespit edilerek haklarında gerekli işlem yapılmıştır. Hemşireler vardiyadan sonra çalışmaya devam etmezler. Nöbet sırasında uyuyarak hastaların bakımı bozulduğu için rutin bir işlem uygulandı ve haklarında tutanak tutuldu. Bu mobbing değil rutin bir operasyondur” dedi. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu