Haber

Erdoğan Karakuş: Türkiye, ABD’nin F-16 baskısını kırmak için Eurofighter’ı gündemine aldı

Türkiye daha önce 2021 yılı sonunda ABD’den çekilmişti. 40 yeni Block 70 F-16Savaş uçakları ve mevcut filoları için 79 adet modernizasyon kiti satın almak istiyordu. ABD Kongresi Türkiye’ye satışı gündeme getirmeyerek oyalama taktiği kullandı. Hatta Türkiye’ye uçak satışını Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasıyla ilişkilendiren açıklamalar yapıldı.

Bu süreçte Türkiye de kendi savaş uçağını geliştirme projesine hız verdi. Ancak Yunanistan’ın hava gücüne karşı atılan adımlar nedeniyle Türkiye daha hızlı bir çözüm arayışına girdi. Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan Bütçe KomisyonundaMilli Savunma Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler İngiltere ve İspanya’dan Avrupa Birliği yapımı 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı almayı planladıklarını açıkladı. Bakan Güler, “İngiltere ve İspanya ‘Evet’ dedi, Almanya’yı ikna etmeye çalışıyoruz”dedi.

Emekli Hava Korgeneral Erdoğan Karakuş, Türkiye’nin hava gücünü artırma yönünde attığı adımı şöyle değerlendirdi:

“250 civarında milli savaş uçağının üretileceği tarih 2040 civarında. Türkiye’nin 2040 yılına kadar uçağa ihtiyacı var. F-35 ile ilgili haksız bir ticari olay yaşandı. F-35’i siyasi ve ticari nedenlerle kaldırdılar. Yoksa 110-120 civarında F-35 alıp, kendi savaş uçağımızı üretene kadar bu açığı kapatmayı planlamıştık. Milli muharebe uçağımız 2030 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilecek. Ancak 250’ye ulaşması 2040’ı bulabilir. Bu nedenle Türkiye’nin orta uçağa ihtiyacı var. Yunanistan bu süreçte hava gücüne sürekli yenilerini ekliyor. Yunanistan 24 adet Rafelle Fighter uçağını tamamlamaya çalışıyor. Türkiye’nin kara gücüyle baş etmesi mümkün olmadığından Yunanistan hava gücüne güveniyor. Bu süre zarfında Türkiye uçak arayışında. Bu gereklilik, F-35’in aşamalı olarak kullanımdan kaldırılması nedeniyle mevcuttur. Bu nedenle Türkiye, 40 adet F-16 alımı ve 80 adet F-16’nın modernizasyonu için girişim başlattı. Ancak ABD çeşitli nedenlerle bu çalışmayı geciktirdi. “Şimdi Türkiye’nin Gazze’deki tavrını ve açıklamalarını bahane ediyorlar.”

‘İngiltere Türkiye’ye uçak satmak istiyor’

Karakuş, ABD’nin bu tutumuna tepki olarak İngiltere’nin Türkiye’ye uçak satmak istediğini belirtti. “İngiltere, Eurofighter uçaklarını satmak istiyor. İngilizler 120-135 adet F-35 alacaktı. Aldıkları kararla F-35 alımını da sınırladılar. Türkiye’nin İngilizlerle iyi ilişkileri var. NATO ülkeleri arasında sadece İngilizler, elektronik harp ve atış alanında Konya’da tatbikat yapmaya devam ediyor. İngilizler, Türkiye’deki Kaan gibi uçak geliştirme projelerinde mühendis çalıştırıyor. Türkiye Eurofighter Tayfun uçağı“Sonra da üretmek istediği Tempest ve Storm uçaklarına Türkiye’yi de dahil etmek istiyor.”sözlerini kullandı.

‘ABD’ye baskı yapmak için bu adımı atıyoruz’

Karakuş, bu adımı ABD baskısından kurtulmak için attığını belirtti. “F-16’da çeşitli sorunlarla karşılaştığımız için, kendimize göre tehdit olarak gördüğümüz Yunanistan’ın çabalarına karşı, en azından Eurofighter alınması ve bunu bir orta formül olarak ele alınması gündemde. Britanya Türkiye bu Eurofighter uçağını satın almalı ve sonra fırtına uçağı Bu konuyla ilgili birlikte çalışalım diyor. Türkiye ile bu süreç yeterince devam ederse Türkiye’nin de İngiltere’nin Tempers uçağı üzerinde çalışmaya başlayacağını düşünüyorum. Şu anda İngiltere bu uçak konusunda Japonya ve İtalya ile anlaşmaya vardı. Bu süreci ABD’ye baskı yapmak için yaptığımızı düşünüyorum.söz konusu.

‘Benzer bir adım 1974’te de atılmıştı’

Karakuş, ABD’nin ambargolarını kırmak için daha önce de benzer adımların atıldığını hatırlattı. “1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra ABD bize ambargo koydu. Bu arada Yunanistan’a uçak sağlamaya da devam etti. o zamanlar Türkiye’de İtalya’dan F-104S uçağı alımına başlandı . 40 uçak satın aldı. Daha sonra satın alacaklarını belirten bir adım atınca ABD ambargoyu kaldırdı ve ambargolu uçakları bize vermeye başladı. “O dönemde de böyle bir taktik uygulama yapılmıştı.”değerlendirmesini yaptı.

F-16 ile Eurofighter arasındaki fark

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu