Haber

Depremin Tehlikesini Fark Edenler Koşuyor: Evinizin Depreme Dayanıklı Olduğunu Anlamak Ne Kadar Sürer?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde can kaybı artarken, İstanbullular özellikle uzmanların yıllardır uyardığı Marmara depremi riskini hatırladı. İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi’ndeki vatandaşlar binalarının depreme dayanıklı olup olmadığını anlamak için harekete geçerken, risk analizi yaptırmak için ne yapmalıdır? Risk analizi yaptırmak için ne tür sorular sorulur?

Yıllardır olası bir deprem konusunda uyarılarda bulunan İstanbul’da şehrin büyüklüğü ve kalabalık olması bu konudaki endişeleri artırıyor.

Son dönemde İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ‘binatespiti.ibb.istanbul’ ve ” üzerinden binlerce başvuru alıyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Deprem bölgesinde yaşayanların evlerinin hasar durumunu öğrenmek için ‘http://hasartespit.csb.gov.tr’ adresinden başvuruyorlar.

Hızlı tarama sistemi ile binaların riskli olup olmadığı 10 gün içinde duyurulur.

Özel şirketlere de başvurular var ancak uzmanlar bu konuda yapılanların binaya başka zararlar verebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Ayrıca binanın riskli olması durumunda bakanlığın izin verdiği binaların “yıkım” raporu dikkate alınır.

Diyelim ki özel bir firmayı aradınız; ‘Lisanslı’ firma gelip binadan numune aldı ve ‘riskli’ raporu verdi.

Burada da işler değişiyor; Bina riskli ise 1-2 ay içinde yıkılmalıdır. Tapuya ‘bu bina risklidir’ diye şerh yazılır.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Buğra Gökçe’nin yaptığı açıklamaya göre İBB, risk analizi değil hızlı tarama yaparak ön tespitler yapıyor. Bakanlık tarafından akredite edilen firmaların değil, İTÜ akademisyenlerinin yaptığı tespitler olarak dikkat çekiyor.

İTÜ’nün konu ile ilgili geçtiğimiz günlerde yaptığı uyarı burada da görülüyor.

Binada dönüşüm için kat malikleri bulundukları ilde Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurarak risk analizi yaptırabilirler.

Kiracılar risk analizi için başvuramaz, tapu sahibi üzerinden başvuru yapılmalıdır. Performans analizi ve gerekirse yapılacak güçlendirme projeleri için SIM-ITB belgelerine sahip, alanında uzman inşaat mühendisleri, analiz sonrasında yapının güçlendirilmesi veya yıkılması seçeneklerinden birine karar verirler.

Tasarım ve hesaplar doğrultusunda güçlendirme yapılırken, yıkım maliyetine de orantılı olarak bakılabilir. Güçlendirme bedelinin yıkım bedelinin yüzde 40’ını geçmesi veya kat maliklerinin talep etmesi halinde yıkım ve yeniden imalat da devreye girebiliyor.

Bu konuyla ilgili birçok bilgi Bakanlığın internet sitesinde mevcuttur.

İşin maliyet yönü asıl sorundur.

Kiraların yükseldiği bu süreçte, yardımların yetmediği görülünce işler yeniden zorlaşıyor.

csb.gov.tr

İnternetteki fiyat çalışmalarına baktığımız tabanlar arttıkça risk analizi için gerekli olan miktar da artmaktadır. Sonraki adımlarda 10 katlı bir bina ise fiyat aralığı 10 ila 80 bin TL’ye çıkıyor.

Bu durumda aranan firmaların yetkili olup olmadığı bilinmiyor. Bakanlığın internet sitesinde yetkili kurumlara da buradan bakabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu