Algıları çürüten gerçek: Atatürk tarihe “köpek öldüren lider” olarak mı geçti?
-
HABER7 – ÖZEL
Başıboş köpek terörüne karşı AK Parti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yasal düzenleme ile önlemek için hamle yaptı. Ancak başıboş köpek lobisi ve uzantıları, ajitasyona başvurarak ‘merhamet’ ve ‘vicdan’ kavramları üzerinden saldırıya geçti. Kanun değişikliği için geri adım atmayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan başıboş köpek lobisi sözcüleri ve muhalif medya, yasanın geri çekilmesi için ‘psikolojik baskı‘ unsurunu kullanmaya başladı. Merhamet üzerinden söylemler geliştirmeye çalışan lobi sözcüleri ve medyası, “Erdoğan, tarihe köpek öldüren lider olarak geçecek” söylemiyle algı operasyonuna soyundu.
Peki gerçekten Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihe “Köpek öldüren lider” olarak mı, yoksa başıboş köpek lobisinin söylemlerinin aksine “Hayat hakkı ve halk sağlığı için lobilere boyun eğmeyen, halkını düşünen lider” olarak mı geçecek?
TARİH ÖYLE YAZMIYOR
Algı operasyonları için kullanılan bütün söylemlerin aksine başıboş köpek itlafı yapan liderler tarihe hiçbir zaman bu şekilde geçmedi. Günümüzde de başıboş köpeklerin sahiplenmediği durumlarda ötenazi uygulamasını sürdüren Avrupa ülkeleri, geçtiğimiz yüzyılda toplu itlaflar ile başıboş köpek sorununu ortadan kaldırdı. Bu ülkeler, sahiplenilmeyen köpekleri ötenazi ile uyutma uygulamasını devam ettiriyor.
ATATÜRK, TARİHE “KÖPEK ÖLDÜREN LİDER” OLARAK GEÇMEDİ
Muhalefetin karşı çıktığı acısız ötenazinin de yer aldığı düzenlemenin daha katısı, Türkiye 1. Cumhurbaşkanı M. Kemal Atatürk tarafından verilen karar ile uygulandı.
Resmi Gazete’de 13 Haziran 1932 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan genelgeye göre; “sahipsiz ve maskesiz dolaşan köpeklerin zehirlenerek itlaf edilmesini” kararlaştırdığı görülüyor. Atatürk tarafından verilen bu karar, 2004’de kadar uygulandı.
Sıhhat ve İçtimai Muavenet Vekaleti’nin (Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı) yayımladığı “köpeklere karşı ittihaz edilecek tedbirler” hakkındaki genelgede (tamim) şu maddeler yer alıyor:
-
Sahipsiz olan bütün köpekler itlaf edilecektir.
-
Şehir ve kasabalar dahilinde beslenen sahipsiz köpekler, hiçbir surette başı boş olarak mahalle arlarında, çarşı ve pazarda dolaştırılmayacaktır. Dolaştırmak isteyenler hayvanın ısırmasına mahal bırakmamak üzere ağız ve burnuna maske takmaya mecbur tutulacaklardır. Bu hususun şehir ve kasabalar dahilinde belediyeler tarafından neşir ve ilanı ile şiddetli murakabe edilmesi ve muhalif hareket edenler hakkında belediyece ceza tatbik edilmesi icap eder.
-
Maskesiz görülecek köpeklerin itlaf edileceği de halka tefhim edilecek (duyurulacak) ve bunu müteakip maskesiz dolaştığı görülen köpekler itlaf edilecektir.
-
Köylerde bulunan sahipli köpekler gündüzleri bir mahalde bağlı olarak bulundurulacak ve ancak geceleri bekçilik işini görebilmeleri için serbest bırakılacaklardır. Bu mecburiyet köy ihtiyar heyeti vasıtası ile bütün köylülere tamim edilecek ve mecburiyete riayet etmeyenlerin köpekleri itlaf edilecektir.
-
Köpeklerin itlafında kullanılacak zehir masrafı şehir ve kasabalar belediyelerine aittir, Bununla beraber zaruret hissedilecek olursa ve makamı vilayetçe lüzum gösterilirse Vekaletimizce sari (bulaşıcı) hastalıklar tahsisatında muavenette bulunulacaktır. Mahallince münasip görülen yerlerde başı boş kopeklerin kurşunla itlafı daha ameli olur. Tamim muhteviyatının dikkatle takip ve tatbiki eshabının temini ve vilayet dahilinde bu hususta yapılan icraat hakkında Vekalete peyderpey malumat verilmesi ehemmiyetle rica olunur.”
AVRUPA VE DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNDE DE ÖTENAZİ UYGULANIYOR
Malum çevrelerin örnek gösterdiği Hollanda’da bile kısırlaştırma sonucu başıboş köpek sorunu ortadan kaldırılmadı. Önce toplu itlafın yapıldığı Avrupa ülkelerinde, sonraki süreçte ciddi tedbirler alınarak başıboş köpek sorunu son buldu. Günümüzde bile ötenazi uygulaması ile başıboş sahipsiz köpekler, bir süre barınaklarda bekletildikten sonra uyutuluyor.
İşte Avrupa ülkelerinde başıboş sokak köpekleriyle ilgili alınan tedbirler…